Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Iaşi recurg la reţelele de socializare pentru a mobiliza cetăţenii să doneze sânge sau componente ale acestuia necesare salvării celor cu maladii grave.

“Deoarece stocurile de componente sanguine ale Centrului Regional de Transfuzie sunt aproape inexistente, vă rugăm să vă alăturaţi echipei noastre pentru ca împreună să dăm o şansă Vieţii, să arătăm că suntem oameni pentru oameni, că ne pasă, că Viaţa are prioritate. În numele beneficiarilor care aşteaptă gestul dumneavoastră nobil, vă mulţumim!”, scrie pe pagina de socializare a Centrului Regional de Transfuzie Iaşi.

Directorul CRTS Iaşi, Lavinia Scripcaru, susţine că după declanşarea stării de urgenţă a scăzut foarte mult donarea de sânge.

“Avem nevoie de 80-90 de donări efective pe zi, însă numărul potenţialilor donatori este mai mare decât a celor care sunt admişi în baza criteriilor de eligibilitate. În condiţiilor actuale numărul lor este foarte mic. După apariţia Ordonanţelor Militare a scăzut semnificativ numărul donatorilor. În ultimele 10 zile numărul solicitărilor pentru componente de sânge a crescut foarte mult însă numărul donatorilor nu este suficient. Avem zile cu 30, avem zile cu 15 sau cu 11 donatori. Am făcut apel şi pe reţelele de socializare. Nu ştim ce se mai facem pentru a-i determina pe cetăţeni să vină să doneze sânge”, a declarat directorul CRTS Iaşi.

Cele mai multe solicitări pentru componentele sanguine, afirmă aceasta, sunt de la Institutul Regional de Oncologie, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, însă sunt multe solicitări şi de la Spitalul “Sf. Spiridon” sau de la Spitalul de Pediatrie “Sf.Maria”. AGERPRES