Pacienții diagnosticați cu Covid-19 sunt mai predispuși la a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu cei cărora li s-au administrat doze AstraZeneca sau Pfizer, conform unui studiu din Marea Britanie.

La fiecare 10 milioane de persoane care s-au vaccinat cu prima doză AstraZeneca, aproximativ 66 vor dezvolta cheaguri de sânge, conform unui studiu. Pe de altă parte, au fost înregistrate 12,614 cazuri incidente la 10 milioane de persoane care au fost infectate cu virusul Covid-19.

Studiul a avut în vedere 29 de milioane de persoane care au primit o doză din vaccin, fie AstraZeneca, fie Pfizer, și a analizat grupul începând din luna decembrie a anului 2020 până în luna aprilie a anului următor, înregistrând 1,7 milioane de pacienți diagnosticați cu Covid-19.

Descoperirile cercetătorilor susțin decizia de a continua administrarea vaccinului AstraZeneca, vaccin care a fost evitat din motive ce țin de siguranța acestuia și, de asemenea, pentru a proteja populația. Multe țări dezvoltate au limitat administrarea vaccinului în cazul persoanelor vârstnice, având ca justificare riscul crescut de a dezvolta cheaguri de sânge atât de către persoanele mai înaintate în vârstă, cât și de către cele  tinere.

Cercetătorii au observat că persoanele infectate cu virusul Covid-19 erau de aproape 9 ori mai predispuse la nivele scăzute ale trombocitelor, comparativ cu persoanele care au primit o doză de vaccin. De asemenea, specialiștii au constatat că există o probabilitate mai ridicată ca virusul să contribuie la producerea unui accident vascular cerebral decât o primă doză din vaccinul Pfizer.

Un studiu publicat în iulie a arătat că vaccinul AstraZeneca nu crește riscul dezvoltării afecțiunilor menționate după administrarea celei de a doua doze. Rata estimată este de 2,3 la milion în cazul celor vaccinați cu ambele doze, iar a persoanelor care au primit o singură doză este de 8,1 la milion.

 

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-26/blood-clot-risk-much-higher-from-covid-19-than-with-vaccines