Un studiu efectuat de o echipă de cercetători spanioli a arătat că atât vaccinurile bazate pe acidul ribonucleic pe bază de vector ribonucleic (ARNm), cât și vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, sunt asociate cu un risc crescut de tromboembolism venos și trombocitopenie. Cu toate acestea, riscul a fost semnificativ mai mic decât în cazul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

La scurt timp de la implementarea vaccinului împotriva COVID-19 pe bază de adenovirus, dezvoltat de AstraZeneca, au fost raportate o serie de cazuri de tromboză și trombocitopenie în rândul persoanelor vaccinate. Pe baza raportului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) , riscul estimat de tromboză venoasă cerebrală asociat cu vaccinul AstraZeneca a fost stabilit la 1 din 200. 000 de doze. Recent, EMA a identificat, de asemenea, unele evenimente tromboembolice la persoanele care au primit vaccinuri COVID-19 pe bază de mARN dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

În studiul actual, oamenii de știință au estimat ratele evenimentelor de tromboembolism venos și trombocitopenie la persoanele vaccinate parțial sau complet și la pacienții cu COVID-19. Mai exact, autorii studiului au comparat ratele evenimentelor tromboembolice cu ratele de referință corespunzătoare din aceeași populație.

Material integral pe romedic.ro