Cercetătorii au descoperit noi informații cu privire la crearea unui potențial mecanism pentru activarea trombocitelor, mecanism care ar putea aduce posibile îmbunătățiri în terapia împotriva trombozei. Un studiu realizat de către Universitatea din Birmingham, Regatul Unit, a dus la identificarea unei modalități pentru activarea trombocitelor, care vizează legătura dintre proteina S100 A8/A9  și proteina receptoare GPIbα.

Proteina S100 A8/A9 este de obicei depozitată în compartimente intracelulare și eliberată în sânge în cazul infecțiilor sau inflamațiilor, unde alte celule imune sunt activate. Nivelurile sale sunt crescute în cazul afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, leziunea ischemică și de reperfuzie a miocardului, care apare în timpul infarctului post-miocardic, al intervenției chirurgicale cardiace sau în timpul stopului cardiac, insuficienței cardiace și infecțiilor precum COVID-19. Nivelurile ridicate de S100 A8/A9 după infarctul miocardic sunt corelate cu riscul ridicat de tromboză tardivă a stentului sau insuficiență cardiacă.

Prin recoltarea unor probe de sânge de la persoane sănătoase, cercetătorii au studiat modul în care S100 A8/A9 afectează funcția trombocitelor și au descoperit că proteina induce formarea unor noi trombocite și care produce coagularea sângelui.

Studiile efectuate asupra trombocitelor umane arată că proteina GP1bα inhibă S100A8/A9. De asemenea a fost demonstrată prezența trombocitelor și importanța lor în boli precum tromboza sau COVID-19, însă nu a fost creat un mecanism concret și clar prin care acestea pot fi induse ori blocate.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.drugtargetreview.com/news/95987/scientists-discover-new-clue-for-platelet-activation-to-target-thrombosis/