Citogenetica afectează diagnosticarea și prognozarea corectă a leucemiei mieloide acute prenatale, un tip de cancer rar întâlnit în rândul copiilor. Deși rezultatele s-au îmbunătățit și rata de supraviețuire a atins un procent de 70%, leucemia mieloidă acută prenatală recidivează în 30% din cazurile diagnosticate.

Pacienții pediatrici răspund mai bine la terapia intensivă, prin urmare analizele citogenetice în procesul de diagnosticare vor contribui la identificarea unui tratament adaptat pentru fiecare pacient. Aproximativ 75%-80% dintre copiii cu leucemie mieloidă acută pediatrică (LMA) au fost descoperiți cu anomalii citogenetice somatice clonale (ACs) dobândite.

Organizația Mondială a Sănătății deține o clasificație LMA, clasificație care include criterii citogenetice și morfologice, astfel pacienții pot fi incluși în categorii care indică gravitatea bolii. Leucemia mieloidă acută pediatrică diferă de cea adultă prin faptul că de cele mai multe ori anomaliile citogenetice somatice (ACs) sunt caracterizate prin rearanjări ale cromozomilor.

Citogenetica și subtipurile moleculare ale leucemiei mieloide acute pediatrice variază, de asemenea, în funcție de vârstă. Sugarii, de obicei, tind să aibă o citogenetică mai puțin favorabilă spre deosebire de copiii a căror vârstă depășește doi ani. Evaluarea pacienților pediatrici pe baza citogeneticii și a subtipurilor moleculare ajută la tratarea bolii folosind terapiile adaptate la risc.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.oncologynurseadvisor.com/home/cancer-types/leukemia/acute-leukemia-aml-latest-cytogenetics-pediatric-treatment-risk/