Circa 140.000 de unități de sânge din cele 430.000 de unități donate rămân nefolosite din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii la standardele Uniunii Europene, au precizat mai mulți experți care au susținut luni o conferință online despre provocările actuale ale colectării de plasmă în România din punctul de vedere al reglementărilor, infrastructurii de colectare, standardelor de calitate și al facilităților de prelucrare.

Conferința a fost susținută de reprezentanți ai companiei bio-farmaceutice Takeda și de reputatul expert elvețian Rene Buchel.  În prezent, colectarea de plasmă se face în România doar ca plasmă recuperată în urma activității de donare de sânge și se folosește doar ca materie primă livrată către spitale pentru utilizare în operații și ATI.

“În România, din 430.000 unități de sânge donate se consumă 290.000 unități pentru transfuzii, iar 140.000 unități rămân nefolosite din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii la standardele UE. Din aceste 140.000 unități de sânge nefolosite s-ar fi putut obține 35.000 litri de plasmă, reprezentând 140 kg de imunoglobulină, ceea ce înseamnă aprox. 7 milioane de euro (la un cost de 50 euro / gram)”, arată prezentarea realizată de experți.

Materialul integral pe 360medical.ro