Boala grefă-contra gazdă acută (aGVHD- acute graft-versus-host disease) reprezintă una dintre limitările principale ale transplantului de celule stem hematopoietice. Nu toți pacienții răspund la tratamentul standard cu steroizi.

În studiul REACH2, ruxolitinib a determinat rate înalte de răspuns după 28 de zile de tratament, comparativ cu standardul terapeutic. Beneficiile se mențin la pacienții cu vârste între 18 – 65 de ani, indiferent de gradul de severitate a bolii, implicarea organică și indiferent de terapia GVHD folosită anterior. Noi date legate de aceste subcategorii de pacienți au fost prezentate în cadrul celui de-al 25-lea Congres Anual al Asociației Europene de Hematologie.

Datele prezentate reprezintă un follow-up al studiului REACH2 publicate în luna mai în revista New England Jurnal of Medicine. Acestea au arătat o rată generală de răspuns (ORR) înregistrată în ziua 28 de 62,3% în terapia cu ruxolitinib față de 39,4% cu cea mai bună terapie disponibilă.

  • ORR la 8 săptămâni, a fost de 39,6%, respectiv 21,9%;
  • Rata de supraviețuire medie fără eșec (FFS – failure-free survival) a fost de 5 luni față de o lună;
  • Supraviețuirea mediană globală a fost de 11,1 luni în grupul ruxolitinib față de 6,5 luni în grupul de control.

Pacienții cu aGVHD gradul II au prezentat ORR de 75,5% în tratamentul cu ruxolitinib, comparativ cu 50,9% pentru standardul de îngrijire, iar pentru pacienții cu implicare tegumentară a fost de 72,0% față de 47,3% în favoarea brațului experimental.

Ruxolitinib a indus, de asemenea, rate ridicate de răspuns la pacienții cu grade diferite de severitate a bolii, implicare organică și indiferent de terapia GVHD anterioară folosită.

Materialul integral pe raportuldegarda.ro