Unele tipuri de cancer grave au fost legate de o creștere a anumitor proteine ​​în sânge încă cu 15-25 de ani înainte ca o persoană să se îmbolnăvească, arată o serie de studii suedeze.

Florentin Späth, candidat la doctorat la Universitatea Umeå, a vrut să știe dacă ar putea detecta schimbări în corpurile bolnavilor de cancer cu mult înainte ca bolile lor să fie diagnosticate. Cel mai bun mod de a face acest lucru, desigur, ar fi o mașină a timpului. Însă Späth a avut următorul lucru: probe de sânge înghețate anterior, luate de la trei bănci de sînge diferite.

Prin utilizarea probelor de sânge prelevate de la persoane fizice cu ani în urmă, Späth a reușit să compare sângele de la persoanele care au dezvoltat ulterior cancer, cu sîngele de la persoanele care au rămas sănătoase. El a descoperit că concentrațiile anumitor proteine ​​au fost în mod clar legate de probabilitatea unei persoane de a fi diagnosticată cu cancer.

“Constatările cresc șansa de a înțelege modul în care aceste tumori apar,” a spus el.

Printre cele trei bănci folosite de Späth a fost Janus Serum Bank, o biobancă norvegiană dedicată cercetării cancerului, cu probe de sânge de la aproape 320 000 de persoane, colectate între 1972 și 2004.

Späth a constatat că nivelurile anumitor substanțe din sânge într-un stadiu incipient au fost diferite în cazul celor care au dezvoltat cancer, în comparație cu cei care nu au dezvoltat cancer.

Constatările sale se referă la cancerul cerebral, limfomul si cancerul de maduvă osoasă. “Am lucrat împreună cu Späth și cu angajații noștri laaceastă cercetare interesantă ani de zile. Janus Serum Bank, este unică la nivel internațional datorită timpului lung de urmărire și numărului mare de cazuri de cancer. Un alt avantaj este că probele au fost colectate înainte de un diagnostic de cancer, spune Hilde Langseth, care este șeful Janus Serum Bank, care face parte din Registrul Norvegian de Cancer. Cercetătorii au folosit de asemenea mostre din biobanca suedeză NSDHS din Västerbotten si biobanca EPIC din Europa.

Articol integral aici