Pacienţii COVID-19 din Secţia Clinică ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu pot fi trataţi şi cu plasmă hiperimună, potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

“Ne bucurăm că solicitarea noastră către Ministerul Sănătăţii a fost aprobată rapid şi că putem demara acest tip de tratament, cu atât mai mult cu cât secţia ATI este pregătită atât din punct de vedere tehnic, cât şi profesional pentru a efectua astfel de proceduri”, a declarat şeful Secţiei Clinice ATI, Mihai Sava.

Potrivit sursei citate, plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care se încadrează în criteriile stabilite prin Ordinul nr. 654 din 22 aprilie 2020, emis de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul va anunţa în momentul în care va fi efectuat primul astfel de tratament la un pacient internat.

“Faptul că secţia ATI a spitalului este autorizată pentru a demara tratamentul cu plasmă umană hiperimună este o veste foarte bună în lupta împotriva COVID-19. Deja medicii noştri din toate secţiile implicate în tratarea pacienţilor cu coronavirus au avut rezultate excelente, dovadă numărul mare de pacienţi vindecaţi, şi sperăm ca acest tratament să crească şansele pacienţilor în stare gravă, aflaţi în secţia ATI. Facem un apel către toţi pacienţii vindecaţi de COVID-19 să doneze plasmă, existenţa acesteia fiind acum elementul decisiv pentru derularea tratamentului”, a precizat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Liliana Coldea.

Spitalul din Sibiu a primit recent, spre folosinţă gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), de la o companie. Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu. Ulterior, la scurt timp, a avut loc prima procedură de colectare de plasmă umană hiperimună de la un pacient COVID-19 vindecat, donatorul fiind un bărbat de 33 ani, din Sibiu, infectat cu COVID-19 şi vindecat de medicii din cadrul spitalului. AGERPRES