Sistem informatic care permite donarea pentru un pacient anume

Feb 27, 2020 | Asociatii Pacienti, News

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România informează că, dacă aveţi o persoană internată în 12 spitale din Bucureşti, puteţi dona sânge, iar acel sânge ajunge în mod specific la acel pacient (pacientul nu primeşte acelaşi sânge procesarea sângelui recoltat durează până la 24- 48 h dacă este valid, primeşte sânge similar). În Bucureşti există un sistem informatic care permite donarea pentru o anumită persoană.

Cele 12 spitale sunt : Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC “Foişor, Spitalul Clinic “Sf. Maria”, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic “Prof. dr. Panaint Sârbu”, Spitalul Clinic “Dr.I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr.C.Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Clinic “Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Dr.V. Babeş”, Spitalul Clinic “N.Malaxa”, Spitalul Clinic de Copii “Victor Gomoiu”.

“Este foarte important ca populaţia din Bucureşti să ştie că poate dona pentru un pacient anume, dacă este internat într-unul din cele 12 spitale. Dacă o persoană merge la centrul de donare şi vrea ca sângele să ajungă la o persoană anume, spune acest lucru, iar sângele este trimis prin intermediul sistemului informatic la spital pentru acel pacient. Este o premieră pentru România şi este important ca acest sistem să fie utilizat şi pentru alte spitale şi alte localităţi”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Sistemul informatic implementat în cele 12 spitale ale Primăriei Capitalei permite donatorului să opteze pentru ce pacient vrea să doneze. Proiectul, finanţat cu fonduri europene şi realizat de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a devenit funcţional în spitalele Primăriei Capitalei din ianuarie 2019, şi de atunci, s-au transmis on-line aproape 3000 de comenzi de produse sanguine.

Sistemul informatic permite crearea şi dezvoltarea unui registru naţional de evidenţă a donatorilor de sânge, precum şi gestionarea centralizată a stocurilor de sânge, în timp real. Aceste unităţi sanitare sunt singurele, de stat, din România, înregistrate pe o platformă standardizată, automatizată, securizată, transparentă şi rapidă prin care cererile de sânge către centrul de transfuzii sunt plasate on-line.

Astfel, cererile de sânge sunt primite instantaneu, confirmarea comenzii se face tot online, iar pacientul beneficiază mai repede de transfuzia necesară.

Beneficiile acestui sistem sunt scurtarea timpului pentru rezolvarea mai rapidă a solicitărilor de sânge, un mod de lucru unitar pentru toate centrele de transfuzii, evidenţa stocurilor de sânge şi a componentelor sanguine precum şi monitorizarea lor în timp real, creşterea vitezei de răspuns a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională la nevoia sânge şi comunicarea rapidă şi intensificarea schimbului de informaţii între Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, Centrele de Transfuzii Sanguine din ţară şi Unităţile de Transfuzii Sanguine din spitale.

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events