Pacienţii cu boala aglutininelor la rece (BAR) au prezentat valori mai bune ale hemoglobinei, au avut nevoie de un număr redus de transfuzii şi s-au simţit semnificativ mai puţin obosiţi după ce au primit sutimlimab, conform unui studiu prezentat la cea de-a 61-a Întâlnire Anuală a Societăţii Americane de Hematologie (ASH 2019) din Orlando.

BAR reprezintă o boală autoimună rară în cadrul căreia sistemul imun al unui pacient atacă şi distruge eritrocitele. Persoanele cu BAR suferă de anemie severă şi de fatigabilitate şi prezintă un risc crescut de tromboză şi deces. Boala apare la vârste mai înaintate, mulţi pacienţi fiind diagnosticaţi în decadele a 6-a şi a 7-a de viaţă.

În prezent nu există tratamente aprobate pentru BAR. Sutimlimab este un anticorp monoclonal ce blochează activarea proteinelor C1s ale căii clasice a complementului, parte a sistemului imun hiperactiv în cazul pacienţilor cu BAR. Noul studiu a evaluat dacă blocarea activităţii C1s cu sutimlimab ar putea ajuta pacienţii cu BAR, ameliorând simptomele şi complicaţiile bolii.

Cititi articolul integral pe https://raportuldegarda.ro/