Tratamentul CAR-T lisocabtagene maraleucel (Liso-Cel) conduce la rate mari de răspuns în cazul pacienților cu limfom non-Hodgkin cu celule B mari recidivant sau refractar, determinând răspunsuri durabile complete la pacienții care prezintă un prognostic nefavorabil. Acestea sunt noile date provenite din studiul de fază II, TRANSCEND-PILOT, prezentate în cadrul celui de-al 25-lea Congres Anual al Asociației Europene de Hematologie.

Rezultatele pun în evidentă următoarele:

  • rată generală de răspuns de 89%, toți pacienții obținând un răspuns obiectiv până în ziua 30;
  • Rată de răspuns complet (RC) de 56%, iar 10 din 12 pacienți care aveau un RC la cel puțin o evaluare ulterioară au rămas cu RC;
  • Răspunsurile parțiale (RP) au fost observate la 33% dintre pacienți iar 2 pacienți au prezentat RP care a putut fi convertit într-un RC;
  • Probabilitatea de răspuns continuu (măsurată cu ajutorul instrumentului statistic Kaplan-Meier) a fost de 63% la 3 luni și 53% la 6 luni.

Studiul de fază 2, PILOT, este primul studiu care evaluează siguranța și eficacitatea unui tratament de tip CAR-T ca terapie de linia a doua pentru pacienții cu limfom non-Hodgkin agresiv cu celule B mari, pacienți care sunt considerați candidați slabi pentru transplant din cauza profilului foarte fragil, al comorbidităților asociate și care prezintă un prognostic nefavorabil.”- a declarat co-autorul studiului dr. Nilanjan Ghosh, director al Programului, din cadrul Institutului de Oncologie Levine, Atrium Health.

 

Materialul integral pe raportuldegarda.ro