Terapia combinată cu ponatinib şi blinatumomab determină rate ridicate de remisiune moleculară completă şi răspuns durabil la pacienţii cu leucemie limfoblastică acută (ALL) pozitivă pentru cromozomul Philadelphia (Ph+), în lipsa administrării chimioterapiei. 95% dintre pacienţi au răspuns la terapia combinată, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic de fază II prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021.

Remisiunea moleculară completă (RMC) a fost înregistrată la 86% dintre pacienţii care au răspuns la terapie. Acest regim terapeutic ar putea să scadă nevoia administrării de chimioterapice şi a transplantului alogen de celule stem hematopoietice.

Blinatumomab este prima terapie aprobată de U.S. Food and Drug Administration care funcționează prin tehnologia BiTE (Bispecific T cell Engager). BiTE reprezintă o clasă de anticorpi bispecifici care permit apropierea dintre o celulă T și o celulă tumorală. Astfel, blinatumomab scanează organismul și recrutează limfocitele T ale pacientului pentru a recunoaște celulele tumorale, atacându-le ulterior. Ponatinib este un inhibitor tirozin-kinazic dezvoltat pentru leucemiile pozitive pentru cromozomul Philadelphia.

 

Material integral pe Raportuldegarda.ro