Conform unui studiu clinic, terapia combinată care constă în asocierea unor inhibitori (caracterizați prin molecule mici) cu imunoterapia bazată pe anticorpi monoclonali a dus la îmbunătățirea rezultatelor pacienților afectați de recidiva leucemiei limfatice cronice.

Leucemia limfocitară cronică (CLL) este cea mai comună formă de leucemie regăsită în rândul persoanelor mai înaintate în vârstă și presupune modificarea limfocitelor B, un tip de celule albe, în celule canceroase, celule localizate în interiorul măduvei osoase, în sânge și în sistemul limfatic. Simptomele nu sunt evidente atunci când boala este diagnosticată inițial, dar cu timpul celulele canceroase se înmulțesc și afectează funcția măduvei osoase, necesitând tratament.

Chimioterapia convențională a fost opțiunea standard pentru tratament, însă în ultimii ani, strategiile terapeutice s-au orientat în principal către inhibitori cu molecule mici, care țintesc enzimele din receptorii celulelor B (BCR). Inhibitorii BCR previn proliferarea și creșterea celulelor canceroase prin blocarea comunicării dintre celulele leucemice și microsistemul de viață al tumorii, dar au nevoie de tratament continuu pentru a bloca evoluția tumorii.

De asemenea, din seria strategiilor terapeutice se evidențiază venetoclax, care acționează asupra proteinei BCL2 și induce uciderea tumorii prin moarte celulară programată.

În urma unor studii efectuate asupra evoluției pacienților, care au fost tratați cu tratamentul combinat dintre venetoclax-rituximab timp de cinci ani, a rezultat că 86% dintre pacienți au supraviețuit, 56% au supraviețuit fără ca boala să evolueze, iar 58% au răspuns la tratament. De asemenea 74% dintre pacienții care au efectuat tratamentul, dar l-au întrerupt mai târziu, au remarcat o atenuare a evoluției bolii.

Material tradus și adaptat de pe: https://www.news-medical.net/news/20210805/Combination-therapy-improves-outcomes-for-relapsed-chronic-lymphocytic-leukemia.aspx