Cercetătorii propun, pentru combaterea infecțiilor cu SARS-CoV-2, o abordare utilizată cu zeci de ani în urmă. Aceasta presupune colectarea anticorpilor din sângele persoanelor care s-au recuperat după infectarea cu COVID-19. Tehnica se numește „Terapie cu anticorpi pasivi”. A fost folosită încă din anii 1930, iar premisa sa este simplă.

Se colectează sânge de la o persoană care s-a recuperat după infecția cu coronavirus, apoi se prelucrează prin separarea serului, mai exact se separă partea de sânge care conține anticorpi.

Acestea sunt molecule care „învață” să combată agenții patogeni specifici, cum ar fi virusii, odată ce au fost confruntați cu ei.

Testarea presupune injectarea unei persoane care este mai susceptibilă la infecția cu SARS-CoV-2, cu anticorpi de la cineva care s-a vindecat, pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte sau pentru a preveni boala.

Într-un nou studiu prezentat în The Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Johns Hopkins School of Public Health, din Baltimore, împreună cu cei de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, din New York, susțin că această tehnică ar putea fi folosită cu succes pentru a trata COVID-19.

Dr. Casadevall și Dr. Liise-anne Pirofski susțin că terapia cu anticorpi pasivi ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 la cei cu cel mai mare risc și poate ajuta la tratarea infecțiilor existente.

Cercetătorii explică că, prin colaborarea cu persoanele care și-au revenit din COVID-19, această abordare ar putea fi posibilă.

Medicii ar putea colecta probe de sânge de la voluntarii convalescenți, să analizeze anticorpii neutralizanți de virus, să izoleze serurile de aceste probe, apoi să șteargă particulele toxice și agenții patogeni.

Acest lucru ar permite în cele din urmă cercetătorilor să furnizeze injecții de anticorpi de la persoane care s-au vindecat.

Acești anticorpi, explică autorii studiului, ar putea funcționa în diferite moduri, cum ar fi:

  • · neutralizarea virală, în care anticorpul se atașează de virus, ucigându-l
  • · citotoxicitate celulară dependentă de anticorp, în care anticorpul stimulează o celulă imună specializată să vizeze virusul și să atace membrana acestuia, determinând în final virusul să se dezintegreze
  • · fagocitoza celulară dependentă de anticorp, în care anticorpul stimulează o celulă imună specializată să vizeze virusul și să o „mănânce”

Dr. Casadevall și Dr. Pirofski notează că: „terapia cu anticorpi pasivi este mai eficientă atunci când este utilizată pentru profilaxia (prevenire) decât pentru tratamentul bolii. Această metodă este mai eficientă atunci când este administrată la scurt timp după debutul simptomelor. Cu alte cuvinte, medicii ar trebui să fie foarte eficienți în diagnosticarea infecției și în furnizarea tratamentului”.

„Totul este posibil dar, pentru a face acest lucru este nevoie de organizare, de efort, de resurse și de persoane care s-au recuperat după acestă boală și care pot dona sânge”, completează Dr. Casadevall.

El a menționat, de asemenea, că profesioniștii din domeniul sănătății sunt deja deschiși acestei provocări, iar experții de la Johns Hopkins lucrează deja la o strategie viabilă pentru implementarea acestei abordări.

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com