Un nou test de sange ar putea salva vieti in tratamentul impotriva sepsisului, test care evalueaza cinci markeri din sange pentru a prezice cine este supus riscurilor de deces. Datorita acestui test, medicii ar putea descoperi boala mult mai devreme si pot aplica tratamentul rapid si cu mai multa precizie.

De mai bine de 10 ani, testul, cate este numit PERSEVERE, este dezvoltat in spitalele de copii din SUA. Cercetatorii au evaluat testul in doua moduri. In primul rand, ei au folosit testul pentru a intelege la ce riscuri sunt supusi peste 400 de copii grav bolnavi de sepsis, apoi au facut un studiu pe soreci cu sepsis, iar apoi au comparat rezultatele si tratementele.

O lucrare recenta publicata in Science Translational Medicine ofera o descriere completa a studiului si a rezultatelor.

Dr. Hector Wong, director la Centrul Medical din Cincinnati pentru copii din Ohio, principalul autor al cercetarii, spune ca testul PERSEVERE permite medicilor sa decida ce tratamente sa acorde pacientilor, in functie de stadiul bolii dar si alegerea medicamentelor si dozelor potrivite.

Sepsisul este o afectiune patologica grava cauzata de sistemul imunitar dereglat. Cauza infecției poate fi orice tip de microb, inclusiv ciuperci, bacterii si virusi.

Sistemul imunitar elibereaza proteine inflamatorii in fluxul sanguin, determinand formarea cheagurilor de sange și scurgerea vaselor. Acest lucru impiedica fluxul de sange.

Progresul sepsisului este imprevizibil si rapid. Este o cauza  a deceselor si readmisiilor spitalicesti. Adultii, copiii si bebelusii sunt cei mai supusi riscului de a dezvolta aceasta boala. De asemenea, persoanele cu rani grave, cancer, SIDA, diabet si alte afectiuni sunt predispuse acestei boli.

Potrivit Institutului National de Stiinte Medicale Generale, sepsisul afectează cel puțin 1,7 milioane de adulti și este responsabil pentru 270.000 de decese in fiecare an in S.U.A.

In ciuda progreselor semnificative in medicina moderna, sepsisul ramane o provocare pentru medici si prezinta un risc ridicat de deces.

 

Biomarkerii PERSERVERE

Mai multi ani la rand cercetatorii au dezvoltat testul PERSEVERE folosind datele de la peste 1.000 de copii. Au inceput cu un panou format din 80 de biomarkeri si l-au redus progresiv la cinci. Potrivit echipei, cinci reprezinta un numar gestionabil pentru reunirea diferitelor metode avansate de cautare si apoi de alegere a tratamentelor. In lucrarea lor, autorii enumera cei cinci biomarkeri PERSEVERE sub forma de: ligandul chemokine CC 3 (CCL3), interleukina 8 (IL8), proteina de soc termic 70 kDa 1B (HSPA1B), granzima B (GZMB) si metalopeptidaza matrice 8 (MMP8).

Fiecare biomarker este o proteina care „reflecta biologia sepsisului”, remarca cercetatorii.

In cadrul unui nou studiu, echipa a evaluat cea mai recenta versiune a testului  PERSEVERE  folosind probe de sange de la 461 de copii bolnavi critici cu sepsis care erau sub îingrijire la mai multe spitale de pediatrie din Statele Unite. De asemenea, s-au facut teste pe soareci.

Deoarece autoritatile de reglementare nu au aprobat inca instrumentul de utilizare clinica, cercetatorii nu au dorit sa ofere informatii asupra deciziilor cu privire la ingrijirea si tratamentul pacientului. Tot ceea ce au facut a fost sa verifice exactitatea acesteia si sa-i evalueze potentialul.

Rezultatele au aratat ca PERSEVERE a prezis cu exactitate care copiii vor dezvolta sepsis sever si care nu.

Cercetatorii au folosit apoi aceeasi cinci biomarkeri pe soareci cu sepsis. Testul a prezis cu exactitate ce animale aveau un risc ridicat de deces si care nu.

In plus, in comparatie cu soarecii cu risc scazut, cei cu risc ridicat aveau cantitati mult mai mari de bacterii in sangele lor decat cei cu risc scazut si aveau nevoie de doze mult mai mari de antibiotice pentru a face fata infectiei.

S-a revenit apoi la esantioanele copiilor si s-a confirmat ca cei cu risc mai mare de moarte din cauza sepsisului aveau si cantitati mult mai mari de bacterii in sangele lor.

Testul PERSEVERE poate oferi, de asemenea, indicii utile despre originile biologice ale sepsisului si mecanismele care conduc progresul rapid al acestuia. Aceste informatii ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente.

Cercetatorii continua sa dezvolte si sa perfectioneze  testul PERSEVERE ca instrument de prognostic si sa descopere mai multe despre biologia care sta la baza sepsisului.

Dr. Wong subliniaza ca principalul obiectiv al PERSEVERE nu este diagnosticul, ci „previziunea bolii”. Scopul sau este de a ajuta medicii sa prezica aparitia sepsisului si tratamentele.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com