Pe măsură ce coronavirusul se răspândește tot mai mult pe glob, oamenii de știință vor să folosească un test de sânge care identifică persoanele care au fost expuse anterior virusului. Acest tip de test este încă în curs de dezvoltare în Statele Unite, dar a fost lansat pentru a fi utilizat în Singapore și China.

Testul de laborator curent utilizat în Statele Unite identifică persoanele care răspândesc în prezent virusul care provoacă COVID-19. Aceasta este informația crucială, dar acest test nu dezvăluie cine a fost infectat anterior. Acest lucru este important și pentru înțelegerea epidemiei.

Celălalt test, utilizat pe scară largă în știință și medicină, detectează anticorpi pe care oamenii îi produc după ce s-au infectat cu o bacterie sau virus. Anticorpii pot apărea în sânge de la una până la trei săptămâni după infecție și fac parte din răspunsul sistemului imunitar la infecție.

Testele pe baza de anticorpi pot identifica persoane despre care nu se știe că sunt infectate „fie pentru că nu au dezvoltat simptome niciodată, fie au avut simptome care nu au fost niciodată diagnosticate corect”, spune Lauren Ancel Meyers, profesor de biologie la Universitatea din Austin, Texas.

Asta înseamnă că testul poate identifica infecțiile fără simptome, precum și identificarea persoanelor care au fost bolnave, dar s-au recuperat. Dacă se dovedește că mai multe persoane s-au infectat cu noul coronavirus, dar nu s-au îmbolnăvit, asta înseamnă că virusul este mai puțin probabil să fie fatal decât pare acum. Aceasta este doar o perspectivă pe care o poate aduce acest test.

Cercetătorii se întreabă cum sunt afectați copiii de acest virus. La nivel mondial foarte puțini copii au ajuns în spital. Asta pentru că nu se infectează sau se infectează, dar nu se îmbolnăvesc?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor dezvoltă în prezent un test de anticorpi. Se ține legătura cu oamenii de știință atât din Singapore, cât și din China, care și-au produs propriile teste și pe care le folosesc deja.

„Laboratoarele chineze au fost uimitor de rapide, însă, nu am auzit ca aceste teste să fie validate, dar cred că sunt capabili sa obțină aprobare cât mai repede”, spune dr. Stanley Perlman, cercetător la Universitatea din Iowa.

Validarea testului este esențială în acest moment. Se dorește să se afle cât mai rapid câte persoane au contact acest virus, care este deja foarte răspândit în toată lumea.

Presupunând că testul chinez este de încredere, oamenii de știință pot afla dacă acești anticorpi oferă o bună protecție împotriva bolii și cât timp persistă. Oamenii care au fost expuși la virus s-ar putea să fie imuni doar pentru câteva luni.

„Vă puteți imagina că dacă acest virus va fi prezent în jur de un an și anticorpii scad, iar riscul reinfectării este mare. că poate cineva ar putea fi reinfectat. Acest lucru este speculativ. Nu știm încă, dar dacă se va întâmpla așa, lumea s-ar putea confrunta cu valuri repetate ale bolii “, spune Dr. Perlman.

Pentru a înțelege până unde merge epidemia, trebuie să știm de unde a pornit. Ebola și HIV s-au dovedit că există de mai mulți ani, înainte ca oamenii de știință să recunoască bolile pe care virusurile le provoacă. Oamenii de știință au descoperit că, efectuând teste de anticorpi pe sânge care au fost depozitate cu mult timp în urmă.

“Deoarece un test de anticorpi pentru noul coronavirus poate răspunde la atât de multe întrebări, cererea pentru acesta va fi acerbă, deci trebuie să vă gândiți și la scara de producție și să vă asigurați că testul pe care îl faceți poate fi amplificat pentru utilizare pe scară largă”, spune Andrew Pekosz, biolog la Școala de Sănătate Publică, Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, Statele Unite.

Deoarece guvernul federal a declarat o urgență pentru sănătate, Administrația pentru Alimente și Medicamente poate efectua o revizuire rapidă a unui nou test. Dar mai întâi agenția are nevoie de un produs pe care îl poate evalua.

Material preluat și tradus de pe NPR.org