DARZALEX® (daratumumab) este medicamentul de nouă generaţie lansat în anul 2018 pe piaţa din România de Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson pentru tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu mielom multiplu.

Disponibilitatea daratumumab pentru pacienţii din România a venit în contextul în care numărul de terapii disponibile pentru pacienţii români diagnosticaţi cu mielom multiplu a fost timp de mulţi ani inferior comparativ cu cel din alte state europene.

9 din 10 pacienţi răspund la tratament

Beneficiile oferite de DARZALEX® au fost studiate la pacienţii diagnosticaţi cu mielom multiplu a căror afecţiune a progresat pe parcursul variantelor terapeutice anterioare şi care nu mai răspundeau la terapiile clasice (inhibitori de proteazom şi imunomodulatoare).

Astfel, rezultatele obţinute de pacienţii care au urmat exclusiv tratamentul cu DARZALEX® au determinat Agenţia pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA, SUA) să acorde statutul de „Breakthrough therapy” (terapie revoluţionară) pentru DARZALEX®, iar EMA, de „Orphan designation”, facilitând astfel lansarea timpurie a moleculei de daratumumab, pentru a ajuta cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu mielom multiplu.

Mai mult decât atât, în combinaţie cu lenalidomida, 9 din 10 pacienţi au răspuns la tratament (93%), iar perioada medie de timp, în care boala nu a progresat a fost de 44,5 luni. Acest rezultat nu a mai fost obţinut până în prezent de altă terapie.

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este un cancer al celulelor plasmatice ale măduvei osoase, globulele albe din sânge care produc anticorpi. O celulă plasmatică canceroasă sau malignă este numită o celulă de mielom. Mielomul este numit „multiplu” deoarece există frecvent multiple spaţii sau zone ale măduvei unde se dezvoltă acesta. Poate apărea atât sub forma unei tumori, cât şi/sau a unei zone de pierdere osoasă şi afectează locurile în care măduva osoasă este activă la un adult: zona goală din interiorul oaselor coloanei vertebrale, ale craniului, pelvisului, cutiei toracice şi zonele din jurul umerilor şi şoldurilor.