Noi cercetări, efectuate pe șoareci, privind unul dintre cele mai frecvente și mai dificile tipuri de cancer de tratat au relevat o cale eficientă de atenuare a rezistenței la chimioterapie prin utilizarea unui medicament deja aprobat de FDA pentru tratarea diareei.

Leucemia mieloidă acută (LMA) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din SUA. Boala cauzează aproximativ 23.000 de decese pe an, potrivit Societății Americane a Cancerului și, mai rău, rezistă adesea chimioterapiei și altor tratamente pentru cancerul de primă linie.

Pentru a dezvolta tratamente eficiente, cercetătorii în oncologie și companiile farmaceutice trebuie să știe de ce LMA este atât de rezistentă la tratament și să identifice o cale pentru a combate această rezistență.

„Mutațiile ADN sunt factorii care determină dezvoltarea cancerului. Cu toate astea, aceste mutații trebuie să aibă loc în celulele potrivite pentru a deveni canceroase. Identificarea celulelor de origine este importantă pentru a înțelege biologia cancerului și a dezvolta o strategie terapeutică mai bună. În acest studiu, am reconstituit și identificat celulele de origine ale unui formă agresivă și rezistentă la tratament a leucemiei umane”, a spus Dr. Chi Wai Eric So, Profesor și președinte în biologia leucemiei la King’s College din Londra și autorul studiului.

Echipa a descoperit că aceste celule rezistente la tratament au format o proteină specială pentru a pompa chimio-medicamente. Această constatare a permis echipei să localizeze cauza rezistenței la tratament chiar de la sursă.

S-a administrat un antibiotic, folosit în tratamentul diareei, pentru a suprima activitatea acestei pompe, și s-a reușit să se resensibilizeze celulele la chimioterapie și să crească semnificativ supraviețuirea șoarecilor transplantați cu celule de leucemie umană.

Aceasta este o veste promițătoare pentru pacienții cu LMA, iar Dr. So este optimist cu privire la descoperirile și aplicațiile lor practice.

„Descoperirea unui antibiotic cu capacitatea de a sensibiliza o formă de leucemie extrem de agresivă și rezistentă la chimioterapie va oferi o nouă speranță pentru acei pacienți care nu au opțiuni de tratament. De asemenea, deoarece acest antibiotic este deja utilizat pentru diaree, va permite o repoziționare relativ rapidă și ușoară pentru tratamentul leucemiei “, adaugă Dr. So.

Aprobarea de către FDA a unui medicament este un proces îndelungat. Acest proces de aprobare, ca toate celelalte, începe cu studii clinice. Din nou, dr. So are mari speranțe.

“În plan clinic, sperăm că descoperirile noastre cu privire la utilitatea potențială a acestui antibiotic în depăsirea rezistenței la tratament vor fi rapid interpretate ca beneficii pentru pacienți, prin studii clinice de fază incipienta”, încheie Dr. Chi Wai Eric So.

Studiul a fost publicat în revistă medicală interdisciplinară Science Translational Medicine.

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2021-03-fda-approved-antidiarrhea-drug-reverse-resistance.htm