Trombocitopenia imunitară trombotică indusă de vaccin (VITT) este o afecțiune definită de un blocaj la nivelul venelor și o reducere sesizabilă a numărului de trombocite, componente ale sângelui care au un rol important în coagularea acestuia. Cea mai comună și severă manifestare a VITT este tromboza venoasă cerebrală (CVT), afecțiune care se caracterizează prin blocajul la nivelul venelor care alimentează creierul.

Trombocitopenia imunitară trombotică indusă de vaccin asociată cu tromboza venoasă cerebrală (CVT) are o rată de mortalitate foarte mare. CVT neasociată cu o altă boală este o afecțiune medicală serioasă, înregistrând decese în rândul a 4% din pacienții internați în spital.

Afilierea celor două afecțiuni, VITT și CVT, a dus la creșterea de șapte ori a numărului de decese în rândul pacienților afectați, ajungând la un procent de 29%. Gradul de mortalitate poate fi explicat prin asocierea celor două afecțiuni, și care favorizează formarea mai multor cheaguri de sânge, atât la nivelul capului cât și în restul corpului.

Material integral pe: tromboza.ro