O tulburare de sângerare este o afecțiune care afectează modul în care în mod normal se coagulează sângele. Procesul de coagulare, cunoscut și sub denumirea de coagulare, schimbă sângele de la un lichid la un solid. Când sunteți rănit, sângele normal începe să se coaguleze pentru a preveni pierderea masivă de sânge. Uneori, anumite afecțiuni împiedică coagularea sângelui corect, ceea ce poate duce la sângerare grea sau prelungită.

Tulburările de sângerare pot provoca sângerări anormale atât în ​​exterior cât și în interiorul corpului. Unele afecțiuni pot crește drastic cantitatea de sânge care iese din corp. Alte afecțiuni provoacă apariția sângerărilor sub piele sau în organele vitale, cum ar fi creierul.

Ce cauzează o tulburare de sângerare?

Tulburările de sângerare apar adesea atunci când sângele nu se coagulează corect. Pentru ca sângele să se coaguleze, corpul dumneavoastră are nevoie de proteine ​​din sânge numite factori de coagulare și celule sanguine numite trombocite. În mod normal, trombocitele se aglomerează pentru a forma un dop la locul unui vas de sânge deteriorat sau rănit. Factorii de coagulare se unesc apoi pentru a forma un cheag de fibrină. Acest lucru menține trombocitele pe loc și împiedică sângele să iasă din vasul de sânge.

Cu toate acestea, la persoanele cu tulburări de sângerare, factorii de coagulare sau trombocitele nu funcționează așa cum ar trebui sau nu în mod suficient. Când sângele nu coagulează, poate apărea sângerare excesivă sau prelungită. De asemenea, poate duce la sângerare spontană sau bruscă în mușchi, articulații sau alte părți ale corpului.

Majoritatea tulburărilor de sângerare sunt moștenite, ceea ce înseamnă că au trecut de la un părinte la copilul lor. Cu toate acestea, unele tulburări pot apărea ca urmare a altor afecțiuni medicale, cum ar fi bolile hepatice.

Tulburările de sângerare pot fi, de asemenea, cauzate de:

  • un număr scăzut de globule roșii
  • un deficit de vitamina K
  • reacții adverse cauzate de anumite medicamente

Medicamentele care pot interfera cu coagularea sângelui se numesc anticoagulante.

Tipuri de tulburări de sângerare

Tulburările de sângerare pot fi moștenite sau dobândite. Tulburările moștenite sunt transmise genetic. Tulburările dobândite se pot dezvolta sau apar spontan mai târziu în viață. Unele tulburări de sângerare pot duce la sângerare severă în urma unui accident sau a unei răni. În alte tulburări, sângerarea grea se poate produce brusc și fără niciun motiv.

Există numeroase tulburări de sângerare diferite, dar următoarele sunt cele mai frecvente:

  • Hemofilia A și B sunt afecțiuni care apar atunci când există un nivel scăzut de factori de coagulare în sângele tău. Aceasta provoacă sângerare grea sau neobișnuită în articulații. Deși hemofilia este rară, poate avea complicații care pot pune viața în pericol.
  • Deficiențele de factor II, V, VII, X sau XII sunt tulburări de sângerare legate de probleme de coagulare a sângelui sau probleme de sângerare anormale.
  • Boala Von Willebrand este cea mai frecventă tulburare de sângerare moștenită. Se dezvoltă atunci când sângelui îi lipsește factorul von Willebrand, care ajută sângele să se coaguleze.

Care sunt simptomele unei tulburări de sângerare?

Simptomele pot varia în funcție de tipul specific de tulburare de sângerare. Cu toate acestea, principalele semne includ:

  • vânătăi inexplicabile și ușoare
  • sângerare menstruală grea
  • sângerări nazale frecvente
  • sângerare excesivă în urma unor tăieturi mici sau a unei răni sângerare în articulații

Programați-vă imediat o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă aveți unul sau mai multe dintre aceste simptome. Medicul dumneavoastră vă poate diagnostica starea și vă poate ajuta la prevenirea complicațiilor asociate cu anumite afecțiuni ale sângelui.