Comisia Europeană a lansat un proiect de accelerare a colectării de plasmă de la pacienții vindecați și extinderea utilizării acesteia în tratamentul Covid-19, prin care oferă finanțare statelor membre interesate. România nu poate participa la proiect deoarece Ministerul Sănătății a refuzat un parteneriat pentru extinderea capacității de colectare, procesare și extindere a plasmei umane de la donatorii vindecați de Covid-19.

Astfel, un document al Comisiei Europene, consultat de Reuters, arată că responsabilii europeni au tot mai multă încredere în tratamentul cu plasmă colectată de la pacienții vindecați, care conține anticorpi la virusul SARS-CoV-2, pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Pentru accelerarea colectării de plasmă, Comisia Europeană a lansat un program prin care autoritățile în domeniul transfuziei sanguine din statele membre ale UE pot aplica pentru finnațare de urgență până la 10 iulie pentru a mări capacitatea de colectare de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19.

Fondurile pot fi folosite de urgență în acest an pentru achiziționarea de echipamente de colectare, depozitare și testare a plasmei convalescente, menționează documentul citat de Reuters.

Materialul integral pe 360medical.ro