Un inginer britanic a descoperit o metodă inedită de a filtra celulele nedorite din sânge cu ajutorul magneților. Aceasta metodă ar putea fi pusă în aplicare de către medici începând cu anul viitor.

Omul de știință George Frodsham a studiat metoda prin care nanoparticulele magnetice se pot lipi de celulele specifice din corp. El s-a întrebat dacă aceeași tehnică ar putea permite medicilor să elimine celulele nedorite din sânge.

“Dacă cineva are o tumoră, o tai din. Cancerul de sânge este o tumoră în sânge, asa ca de ce sa nu o scoatem?”, a declarat Frodsham pentru The Telegraph.

Frodsham a creat MediSieve, un tratament care funcționează în mod similar cu dializa, prin eliminarea sângelui unui pacient și infuzarea acestuia cu nanoparticule magnetice concepute pentru a se lega de o anumită boală. Apoi sunt folosiți magneți pentru a atrage și îndeparta acele celule înainte ca sângele să fie pompat înapoi la pacient.

În urma acestui proces, doctorii ar trebui sa poată repeta această operațiune de mai multe ori până când nivelul celulelor bolnave sa fie suficient de mic pentru a putea fi distruse de medicamente sau cu ajutorul sistemului imunitar al pacientului.

În prezent, echipa lui Frodsham așteaptă  aprobarea Agenției de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Marea britanie pentru a testa sistemul pe pacienții infectați cu malarie.

Testul clinic ar putea începe în 2020 și, dacă totul merge bine, un al doilea process care testează MediSieve asupra bacteriilor cauzatoare de sepsis ar putea urma în 2021.

“În teorie, această metodă poate fi aplicată în orice: otrăvuri, agenți patogeni, viruși, bacterii, orice poate fi eliminat. Este un instrument potențial foarte puternic”, adauga Frodsham.

Articol preluat și tradus de pe Futurism.com