În urma unui studiu clinic de fază 3, numit QUAZAR, s-a arătat că un medicament nou, numit CC-486, a îmbunătățit semnificativ șansele de supraviețuire la pacienții mai în vârstă, cu vârsta peste 55 de ani, ce suferă de leucemie mieloidă acută.

Leucemia mieloidă acută este cel mai acut cancer de sânge la adulți și incidența sa crește odată cu vârsta, este un tip de cancer de sânge cu o rată de supravieţuire extrem de redusă. Cu tratamentele actuale, majoritatea pacienților în vârstă mor în termen de 2 ani de la diagnostic. Aproximativ 20.000 de persoane din Statele Unite sunt diagnosticate cu LMA în fiecare an.

Acest studiu, realizat la nivel global, condus de Prof. Andrew Wei de la Centrul australian pentru boli de sânge din cadrul Universității Monash, Australia și un hematolog de la spitalul Alfred Health, s-a concentrat asupra persoanelor cu LMA cu vârsta de peste 55 de ani, „din cauza unei nevoi de a identifica noi agenți capabili să îmbunătățească rezultatul după terminarea chimioterapiei “, a spus el.

Studiul a implicat 472 de pacienți, cu o vârstă medie de 68 de ani, cărora li s-a administrat CC-486 sau un placebo.

„După chimioterapie intensivă, riscul recidivei LMA este mare. Mulți pacienți mai în vârstă nu sunt eligibili pentru a primi un transplant de celule stem și, prin urmare, este de dorit o opțiune mai puțin toxică pentru a reduce recurența bolii, decât să fie doar monitorizați și să aștepte să revină boala. Pe baza rezultatelor studiului QUAZAR, este foarte interesant să ne gândim că, luând o tabletă de CC-486 care este relativ bine tolerată, putem contribui la reducerea riscului de recidivă și la creșterea șanselor de supraviețuire”, adaugă Prof. Andrew Wei.

La cei care au primit medicamentul, s-a constatat o supraviețuire medie de la remisie de aproape 25 de luni comparativ cu cei care nu au luat medicamentul, a căror supraviețuire medie a fost de aproape 15 luni.

După prezentarea rezultatelor de către profesorul Wei la reuniunea Societății Americane pentru Hematologie din Statele Unite în decembrie 2019, Food and Drug Administration a aprobat rapid utilizarea CC-486 în SUA în septembrie 2020.

Prof. Andrew Wei spune că datele prezentate în NEJM vor stabili un nou standard de îngrijire pentru pacienții în vârstă cu LMA.

“Constatările noastre arată că CC-486 întârzie semnificativ remisia bolii, prelungind astfel supraviețuirea fără a afecta calitatea vieții pacienților. Acesta este un avans semnificativ, deoarece medicamentul este ușor de administrat și înseamnă că adulții cu LMA nu trebuie să meargă la spital”, încheie profesorul.

Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în Australia. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine, în decembrie 2020.

Material preluat și tradus pe de: https://medicalxpress.com/news/2020-12-global-trial-reveals-life-drug.html