Oamenii de știință au descoperit, printr-un nou studiu publicat în ”The Lancet”, că un simplu test de sânge ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului privind preeclampsia, o complicație comună și potențial fatală a sarcinii, potrivit eurekalert.org.

Echipa de cercetători de la King’s College, din Londra, a constatat că prin măsurarea concentrației factorului de creștere placentar (PIGF) din sângele unei femei, se poate diagnostica preeclampsia cu aproximativ două zile mai devreme. Această descoperire a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative ale rezultatelor femeilor și au fost evitate problemele de sănătate ale mamelor și copiilor.

Cum a fost diagnosticată preeclampsia până în prezent?

”În ultima sută de ani, preeclampsia a fost diagnosticată prin măsurarea tensiunii arteriale și prin verificarea proteinelor din urina mamei. Totuși, acestea sunt relativ imprecise și, de multe ori, subiective. Am presupus că monitorizarea concentrației factorului de creștere placentar (PIGF) este o modalitate mai eficientă de diagnosticare a afecțiunii, dar nu eram siguri dacă introducerea acestui dispozitiv în clinici ar aduce mai multe beneficii. Acum suntem siguri”, spune Lucy Chappell, profesor obstretician la King’s College.

În perioada iunie 2016 – octombrie 2017, specialiștii au analizat 1035 de femei, suspecte de preeclampsie, de la 11 maternități din Marea Britanie. Acestea au fost repartizate aleatoriu în două grupuri. Un grup a făcut testul PIGF, iar pentru celălalt grup s-a folosit metoda tradițională.

Continuarea articolului, aici