Leucemia apare atunci când în sânge sunt prea multe celule albe. Există atât forme cronice de leucemie care progresează lent pe parcursul mai multor ani, cât și tipuri acute de leucemie care evoluează rapid.

Leucemia mieloida acută afectează peste 20.000 de persoane din Statele Unite în fiecare an, iar rata mortalității este ridicată mai ales la pacienții mai în vârstă.

Unele medicamente ieftine pot fi recomandate pentru a reduce rezistența la tratament la pacienții cu leucemie mieloidă acută (AML), una dintre cele mai frecvente forme de cancer de sânge.

La această concluzie s-a ajuns după efectuarea unui studiu pe șoareci și celule umane, realizat la Karolinska Institutet și publicat în jurnalul medical EMBO Molecular Medicine.

Unul dintre cele mai frecvente medicamente pentru a trata leucemia mieloidă acută este citarabina, un medicament citotoxic care interferează cu replicarea ADN-ului.

Cu toate acestea, mulți pacienți nu răspund la tratament, deoarece celulele lor prezintă niveluri ridicate ale enzimei SAMHD1, care descompune metabolitul activ al citarabinei, ara-CTP.

Acești pacienți au o rată de supraviețuire mai mică decât pacienții cu niveluri scăzute de SAMHD1.

Prin urmare, se urmărește îmbunătățirea tratamentului pentru AML prin inhibarea efectelor acestei enzime asupra citarabinei.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au testat impactul a peste 33.000 de substanțe diferite asupra capacității SAMHD1 de a descompune ara-CTP în celulele de leucemie tratate cu citarabină. Experimentul a condus la identificarea a trei substanțe diferite, așa numitele inhibitoare ale ribonucleotide reductazei (RNRi), care au redus capacitatea enzimei SAMHD1 de a dezactiva ara-CTP: hidroxiurea, gemcitabină și triapină.

Hidroxiurea este un alt medicament ieftin care este utilizat pentru tratarea bolilor de sânge, cum ar fi AML. Acesta, nu a fost utilizat în mod sistematic în asociere cu citarabina.

Gemcitabina este un medicament puternic care este utilizat pentru a trata multe tipuri diferite de cancer, dar poate fi toxic dacă este administrat în mod repetat.

Triapina este un medicament în curs de studii clinice pentru tratamentul cancerului. În studiile efectuate pe animale, terapiile combinate nu au prezentat efecte secundare în afară de cele deja stabilite în tratamentele cu citarabina.

„Adăugarea oricăreia dintre aceste trei substanțe a îmbunătățit semnificativ efectul tratamentului cu citarabină la probele de celule cu niveluri ridicate de SAMHD1. Acest lucru a fost valabil și pentru probele de AML de la adulți și copii”, spune Nikolas Herold, cercetător la Karolinska Institutet din Suedia.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să demonstreze modul în care inhibitorii RNR au afectat nivelurile SAMHD1. Aceste medicamente schimbă compoziția intracelulară a deoxinucleozidelor trifosfați (dNTP), care constituie blocuri pentru molecule. Deoarece SAMHD1 are nevoie de dNTP-uri pentru a-și activa activitatea enzimatică, aceasta anulează efectiv capacitatea sa de a descompune ara-CTP.

Aceștia intenționează să mai facă un studiu în care să evalueze efectul combinării tratamentului AML standard cu hidroxurea la pacienții diagnosticați recent.

“Hidroxiurea este medicamentul aprobat, care este deja utilizat pentru a trata AML, deci credem că are un potențial mare. Dacă rezultatele cercetării noastre pot fi confirmate în studiile clinice, tratamentul AML ar putea fi îmbunătățit în mod semnificativ, și de asemenea aprobat în țările cu resurse limitate în curs de dezvoltare, adaugă Nikolas Herold.

 

Articol preluat și tradus de pe TechnologyNetworks.com