Leucemia se manifestă la nivelul sângelui și al măduvei osoase, afectând celulele responsabile pentru lupta contra infecțiilor. Această boală poate crește sensibilitatea pacientului la infecții, iar în contextul pandemiei poate altera gradul de eficiență al vaccinului.

În rândul celor diagnosticați cu leucemie se remarcă un nivel ridicat al leucocitelor, celule albe anormale care joacă un rol important în sistemul imunitar, însă ineficiente în lupta împotriva infecțiilor. Prin urmare, persoanele care suferă de leucemie sunt mai predispuse la a contacta infecții și, de asemenea, la a dezvolta complicații.

În contextul pandemiei, pacienților cu leucemie li se recomandă vaccinarea și respectarea tuturor măsurilor de protecție întrucât fac parte din categoria persoanelor vulnerabile. Răspunsul în urma vaccinării împotriva COVID-19 al persoanelor diagnosticate cu leucemie este de cele mai multe ori scăzut, însă vaccinul se dovedește, totuși, benefic, reducând  riscul de infectare cu o formă gravă a virusului.

Persoanele care urmează o terapie imunosupresoare sunt sfătuite să mai amâne vaccinarea pentru a crește probabilitatea de a dezvolta imunitatea în urma terapiei și a preveni eventualele complicații, urmând mai apoi a se vaccina.

Deși dovezile par să evidențieze că vaccinul poate să nu producă un răspuns atât de puternic precum în cazul altor persoane, este încă eficient și poate oferi un nivel de protecție care contribuie la reducerea riscului complicațiilor în cazul infectării cu SARS-CoV-2.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/leukemia-and-covid-vaccine